Tuesday, May 17, 2011

Pertolongan di padang masyar.


Daripada Abdul Rahman Bin Samurah r.a berkata,
Nabi Muhammad s.a.w bersabda:

”Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di israqkan..

  1. Aku telah melihat seorang daripada umatku telah didatangi oleh malaikatul maut dengan keadaan yang amat menggerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya  itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.
  1. Aku melihat seorang daripada umatku telah disediakan azab kubur  yang amat menyeksakan, maka ia telah diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.
  1. Aku melihat seorang daripada umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.
  1. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikat Ahzab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSYUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK  telah melepaskannya daripada seksaan itu.
  1. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga dihalang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T. memberi minum sehingga ia merasa puas.
  1. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA  sambil memimpinnya ke kumpulanku seraya duduk di sebelahku.
  1. Aku melihat seorang daripada umatku berada di dalam gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T.  lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang menderang.
  1. Aku melihat umatku cuba berbicara golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU  lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.
  2. Aku melihat umatku menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T.  lalu menabir muka dan kepalanya daripada bahaya api tersebut.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...