Saturday, March 26, 2011

Gambar Model BBM dari Pelbagai Sudut.

Assalamualaikum..w.b.t..
Untuk post ini, adalah tugasan individu bagi Kursus Teknologi dan Inovasi iaitu gambar model BBM dari pelbagai sudut..Saya namakan model ini ialah Kotak Kalender. Bahan-bahan untuk membuat kotak kalender ini mudah didapati dan tidak memerlukan kos yang mahal. Hanya memerlukan 30 kotak mancis sebagai bahan utama, kotak terpakai, gam, gam gajah, kertas warna dan pembalut hadiah sebagai hiasan. 

Kotak kalender ini sesuai digunakan bagi kanak-kanak yang berumur 4-10 tahun. Tujuan utama rekaan model ini adalah untuk melatih anak-anak supaya mengamalkan sikap suka menabung. Misalnya, sehari latih anak-anak simpan rm1.00 / rm 0.50 ke dalam model ini. Untuk membina peneguhan bagi sikap anak supaya menabung, sediakan sebiji gula-gula atau sesuatu yang menjadi kesukaan anak-anak. Oleh itu, dengan adanya ganjaran itu, mereka akan bersemangat untuk terus menabung.

Lazimnya kanak-kanak gemar dengan sesuatu yang berwarna-warni dan corak yang pelbagai. Oleh itu, untuk menbina kotak kalender ini memerlukan kreativiti dan corak yang menarik supaya dapat menarik minat mereka untuk menabung. Biasakan anak-anak dengan amalan menabung yang sistematik, pasti mereka akan membesar dengan tabiat yang baik dan bijak dalam menguruskan kewangan di masa hadapan.
The Long Shot (LS)


The Medium Shot (MS)


The Close-Up (CU)


Angle and Position Shot.


High-angle Shot


Dari Sudut Belakang.


Posisi tepi kanan.


Posisi kiri tepi.


Dari jarak yang dekat.


Puzzle...


tempat menyimpan duit...No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...